23.11.2016

«Gadus Njord» overlevert og klar for fiske

Lørdag 23. november døpte rederiet HAVFISK sin nye tråler Gadus Njord i Stamsund, Lofoten.

Dette er den andre tråleren i en serie på tre fra VARD til HAVFISK. Tråleren er primært bygd for fangst av hvitfisk som torsk, sei og hyse, men har også kapasitet for reketråling.
 
Mannskapet på Gadus Njord gleder seg til å mønstre på det nye fartøyet. 
Fartøyet er en fantastisk sjøbåt bygget for fremtiden, sier skipper Helge Larsen.
Vi har topp fasiliteter ombord og en fabrikk som reduserer den fysiske arbeidsbelastningen til mannskapet, fortsetter skipper Ove Brennskag. Kollegaer på den første tråleren i serien har høstet positive erfaringer, og nå er også Gadus Njord klar for fiske. 
 
Et halvt års vellykket drift har vist at de nye trålerne gir økt fangsteffektiviteten. Med «clean design» og «green passport» har vi fått en fremtidsrettet og miljøvennlig tråler. I tillegg melder mannskapet om bedre komfort om bord.
 
Vi gleder oss til å ta i bruk den nye tråleren som skal bidra til at vi når vårt mål om å bli Norges beste trålrederi, forteller konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i HAVFISK ASA.
 
Gadus Njord er utrustet med det siste inne fiskeletingsutstyr. Fabrikken er optimalisert med høy prosesserings- og innfrysningskapasitet, og kan produsere over 80 tonn i døgnet.
Trålerens design er basert på VARDs erfaringer fra offshorefartøy. Den har et miljøvennlig skrogdesign som gir redusert drivstoff-forbruk, jevnere hastighet og har roligere sjøegenskaper. Fartøyet er designet av VARD i Ålesund og er utviklet i tett samarbeid mellom HAVFISK og VARD.
 
Det gleder oss stort å høre at den første tråleren i serien har hatt fangst over all forventing! Vi er stolt av å få være med å skape disse trålerne sammen med HAVFISK. Ingenting gleder oss mer enn at rederi og mannskap oppnår gode resultater med sitt nye fartøy", sier Roy Reite, konsernsjef i VARD.
 
Vi ser frem til å døpe vårt flotte nybygg «Gadus Njord» i Stamsund. Her har selskapet lang historie, og Stamsund og Melbu har vært viktig for utviklingen til HAVFISK, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes.
 
Fartøyets gudmor er Inger Tove Liland fra Stamsund. I mer enn 40 år har Inger Tove arbeidet i Havfisk; de fleste av årene som mannskapssjef. -  Vi setter stor pris på at Inger Tove Liland takket ja til å være gudmor for «Gadus Njord». Inger Tove har lang fartstid i selskapet, er kunnskapsrik, løsningsorientert og er en perfekt gudmor for fartøyet, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes.
Det tredje fartøyet i serien vil bli levert fra Vard Brattvaag i første kvartal 2014.
 
Om Gadus Njord
  • Utformet for fangst av hvitfisk som torsk, sei og hyse, men har også kapasitet til reketråling.
  • Har miljøvennlig skrogdesign utviklet med fokus på fangsteffektivitet, reduserer drivstoff-forbruk, bedrer sjøegenskaper og øker komfort. Har en to-propells, diesel elektrisk løsning.
  • Fartøyet er utstyrt med det siste innen fiskeletingsutstyr.
  • Fabrikken om bord er optimalisert med høy prosesserings- og innfrysningskapasitet, - med en kapasitet på over 80 tonn i døgnet.
  • Fabrikken er dimensjonert og konstruert for å oppnå optimale arbeidsforhold for mannskapet, og bevare kvaliteten på fisken.
  • Fartøyet har fiskemelfabrikk, noe som gir mulighet til å benytte hele fisken.
  • Fartøyet er bygget med Clean Class sertifisering som blant annet innebærer at den har dobbelt skrog. Fartøyet har også «Green Passport» som betyr at alle materialer brukt om bord er registrert med tanke på miljøklassifisering. Lugarer og fellesrom tilfredsstiller dagens krav til komfort for mannskapet. Ved normal besetning vil hver av mannskapet ha egne lugarer.
  • Er designet av Vard Design i Ålesund, og levert av Vard Brattvaag 15. november 2013. Tre av verftene i VARD har samarbeidet om prosjektet; Vard Braila, Vard Brattvaag og Vard Søviknes.
For ytterligere informasjon, kontakt: HAVFISK ASA Konsernsjef Olav Holst-Dyrnes og Prosjektleder Lasse Stokkeland, tel. 70 11 86 00 VARD Informasjonssjef Hege Anita Akselvoll, mobil 91 59 00 51